5 tips inför din bilsemester

Bila längs vackra vägar genom ängar och skog, längs soliga kuster och milslånga motorvägar är något var och en bör få uppleva minst en gång i sitt liv. Det är resan i sig som är det fantastiska, inte det slutgiltiga målet. Det är alla de små detaljerna som hör till en roadtrip, alla de minnen som vi har skapat via otaliga amerikanska filmer. Självklart kan en sådan resa bli verklig och man behöver inte åka långt för att få uppleva den ultimata bilresan. Norges vyer är t.ex enastående. Ta familjen och åk på en bilsemester i Norge i sommar och upplev den fantastiska naturen. Enligt den brittiska psykologen David Holmes är den norska Atlanthavsvägen den ultimata sommarkörsträcka i Europa! Men innan resan startar, finns det gott om tips som underlättar bilresan.

1. Säkerhet först och främst

Säkerställ att motoroljan håller rätt nivå och att du har tillräckligt med luft i däcken. Kontrollera att varje vindruta är i gott skick och att du har ett nödpaket för bilar som kan inkludera bogserlina, startkablar, handskar, lampa och extra däck. Första hjälpen – kit är ett ”måste” på listan.

2. Bestäm och bedöm färdvägen

Självklart finns det rum för spontanitet, men viss typ av planering bör ändå vara en prioritet. Speciellt om man funderar på en roadtrip utomlands, är det viktigt att ha en god överblick över färdvägen och möjligheterna till stopplatser och bensinstationer.

3. Mat och mera mat

Förbered väl med mat och dryck. Oavsett ifall du planerar en upptäcktsfärd som inkluderar matplatser längs Europas kända vägar eller i Sverige, så bör man förbereda en matbox för att vara på den säkra sidan. Den bör inkludera allt från drycker, vatten, proteinrika snacks, matlagningskärl, tändare och tändstickor, förpackningar med soppa, grytor i burk till annan burkmat som är bra att ha till hands.

4. Kontrollera körkortet och landets vägregler

Försäkra dig om att ditt svenska körkort är acceptabelt i de länder som du kommer att besöka. Om du ska besöka Norge så är det naturligtvis inga problem men det finns länder som kräver exempelvis ett ettårigt internationellt körkort.

5. GPS, papperskartor och mobilladdare

Se till att både ha med en GPS och detaljerade papperskartor till hands. En GPS och papperskarta är en sorts säkerhet och en självklarhet inför bilresan, liksom en billaddare till din mobiltelefon. Självklart får du inte glömma mobilladdaren till bilen, oavsett om det är en iPhone, Android eller Nokia du har.