Prioritera boende på semestern?

Att vi reser när vi har semester behöver man knappast vara raketforskare för att förstå! En snabb jämförelse på prisindex för hotell och vandrarhem visar att priserna under sommartider ökar med drygt 15% för båda boendeformerna.

Skillnaderna mellan dom olika boendeformerna är drygt 30% och frågan man borde ställa sig är om det är en motiverad kostnad att bo på hotell under semestern? Vandrarhem har generellt sätt haft ett ganska skamfilat rykte, boendeformen som klingar budget alternativ har under dom senaste 20 åren faktiskt inte varit speciellt trevliga att bo i. Dom senaste 5 åren har dock branschen upplevt en förändring och allt fler vandrarhem har slagit upp portarna. Många av dessa centralt belägna med fina rum och relativt påkostad inredning!

boende semester

Med det i vetskap känns det alltså ännu mindre motiverat att betala dyra pengar för boendet när man ändå med handen på hjärtat spenderar ytterst få timmar på hotellet eller vandrarhemmet när man är på besök i en annan stad. Om sanningen skall fram så är det inte speciellt mycket man gör på hotellrummet. Självklart vill man ha sin egen toalett och dusch men utöver det så finns det inte speciellt mycket mer man behöver. Jag tror man man själv behöver ta död på myten kring vandrarhem och faktiskt själv bo på ett för att man ska förstå skillnaderna.

Det är dessutom en väldigt stor skillnad på vandrarhemmen som finns belägna i storstäderna kontra dom faktiskt smått idylliska som finns att tillgå ute på landet. Oftast går dessa vandrarhem under namnet ”bed an breakfast” och drivs av äldre par som öppnat upp ett antal bäddar på sitt oftast större lantställe eller gård. Man brukar således kunna bo väldigt pittoreskt boende på landet med nybakta scones till en väldigt billig peng! Det är dessutom ytterst charmigt att bo i mindre små rum och trevliga värdar för omväxlingens skull.

Så nästa gång du funderar på att boka boende, tänk till en extra gång och ta chansen att testa något annat för en gång skull, testa vandrarhem!