Rysk vett och etikett

I sommar kommer fotbollsfantaster från hela världen resa till Ryssland för att ta del av VM. Det rafflande evenemanget drar igång den 14 juni, när värdlandet möter Saudiarabien i turneringens första match.

Sverige har lottats i grupp F. Där finner vi även Mexiko, Sydkorea, och de regerande världsmästarna Tyskland. Enligt Fotbolls-VM-odds 2018 är Sverige tippade att hamna på tredje plats i gruppen, efter Tyskland och Mexiko. Det svenska landslaget har redan en omfattande resplan, som börjar med Nizjnij Novgorod och en match mot Sydkorea. Sedan beger sig svenskarna till Jekaterinburg för att möta Mexiko, och slutligen till OS-byn Sotji där de regerande världsmästarna Tyskland väntar på att försvara sin titel.

                                                                        (Olympiastadion Fisjt, Sotji)

Bildkälla: https://www.bbc.co.uk/sport/football/41586162

Alla som åker till Ryssland kanske inte har stenkoll på vad man bör och inte bör göra som gäst i landet. Om det vill sig riktigt illa kanske man till och med råkar förolämpa någon. Därför har vi läst på om rysk etikett, och tagit fram viktig reseinformation som du borde ha i åtanke inför sommarens fotbolls-VM.

Viktiga dokument

Om du vill ta dig till Ryssland och kunna resa runt i landet utan problem är rätt sorts dokument obligatoriska. På så sätt slipper du dessutom oroa dig, vilket är det sista man vill göra när fotbollsnerverna redan är på helspänn!

I vanliga fall behövs ett visum för att bli insläppt i Ryssland, men inför årets VM har reglerna luckrats upp en aning. Den som har köpt biljett till någon av matcherna har fått skaffa ett så kallat fan-ID, vilka skickades ut i slutet av förra året. Detta ID-kort låter dig resa till Ryssland utan visum, förutsatt att du kan uppvisa en matchbiljett och att ditt pass har mer än sex månaders giltighetstid kvar efter att du kommer hem från Ryssland. Passet måste vara i gott skick och ha undertecknats av ägaren. De särskilda visumfria reglerna gäller endast mellan 4 juni – 25 juli 2018. En fördel med de särskilda ID-korten är att dess innehavare får resa utan kostnad mellan de olika värdstäderna, vilket gör att du kan spara stora summor även om du planerar att gå på mer än en match. De kostnadsfria resorna gäller främst på tåg.

När du väl anlänt till Ryssland behöver du signera ett migrationskort, som är uppdelat i två identiska delar. Den ena delen tas omhand av passkontrollanten när du landar i Ryssland. Den andra delen ska du själv behålla och förvara tillsammans med ditt pass. Med hjälp av migrationskortet kan du checka in på hotell och vandrarhem, och det är mycket viktig att du uppvisar kortet. Många hotell tillåter nämligen inte gäster att checka in utan det. Kom ihåg att alltid bära med dig ditt pass och migrationskort, så att du kan styrka din identitet om polisen stoppar dig för en ID-kontroll. Du måste behålla migrationskortet under hela resan. Om du någonsin återvänder till Ryssland får du ett nytt kort som gäller för just den resan.

Etikett

När du väl har tagit dig igenom passkontrollen och tilldelats alla dokument behöver du förstås känna till hur du ska bete dig. Som i alla länder finns det ett otal seder som gäster inte kan förväntas känna till, men vi tycker att man åtminstone ska försöka. För att slippa såra värdfolket har vi därför kikat närmare på vett och etikett i Ryssland.

När man ska hälsa på någon skiljer sig tillvägagångssättet åt beroende på vilka personer det gäller. Två män som hälsar på varandra utbyter ett fast handslag, medan en man som hälsar på en kvinna har ett mjukare handslag. Om du möter någon vid ytterdörren får du inte skaka dennes hand över en tröskel. Ryssarna tror nämligen att detta leder till gräl.

Att använda någons förnamn är en vanlig fälla som många turister hamnar i. För att visa respekt tilltalar ryssarna ofta varandra med både förnamn och mellannamn. Först när du lärt känna någon ordentligt kan ni lägga bort formalia och tilltala varandra med förnamn.

Precis som i många andra kulturer får du gärna ta med en gåva när du besöker någons hem. Om en man står värd är öl eller annan alkoholhaltig dryck ett lämplig val, medan kvinnor hellre ska ges choklad, vin eller blommor. Om du satsar på blommor är det viktigt att köpa ett ojämnt antal, eftersom jämna antal blommor endast ska köpas till begravningar.

När du går in i ett ryskt hem måste du genast ta av dig skorna. I ryska storstäder är gatorna ofta smutsiga, så ryssarna tar av sig skorna vid ytterdörren precis som vi gör i Sverige. På så sätt slipper de få in smutsen i huset. Med största sannolikhet kommer värden eller värdinnan att erbjuda dig ett par bekväma tofflor istället, som du kan ha på dig under vistelsen i deras hem.